Ofte stilte spørsmål
Her er en samling av vanlige spørsmål og svar.
Mange har ofte de samme spørsmålene. Vi håper du finner svar på det du lurer på her. Er det noe som er uklart eller noe annet du vil spørre oss om? Ta gjerne kontakt med oss: yrkesnorsk@note.no.
Ofte stilte spørsmål
Et abonnement varer et kalenderår fra datoen abonnementet er aktivert.
Det er viktig å være oppmerksom på at tiden for alle abonnementer i «pakken» dere velger, begynner å løpe fra de første deltakerne/lærerne får tilgang til Yrkesnorsk.
Deltakere/lærere som blir meldt inn senere, vil altså få samme sluttdato som de første som fikk tilgang. Vi anbefaler derfor at alle lisensene blir aktiverte så raskt som mulig.
Nei, brukere kan velge mellom Feide-innlogging eller innlogging ved brukernavn og passord. Vi oppretter anonyme brukernavn med tilhørende passord. Vi oppretter navn som er samsvarer med bedriftens navn/ kommunen eller annet som er lett å huske.
Per i dag finnes 23 av temasidene også på nynorsk. Vi ønsker på sikt å tilby enda flere temasider på nynorsk.
Ja, ta kontakt med oss på yrkesnorsk@note.no for å få et tilbud.
Yrkesnorsk skiller ikke mellom deltaker/elev og lærer. Vi anbefaler at lærere/veiledere ber om eventuelle innleveringer basert på oppgaver fra Yrkesnorsk via plattformer som One Note og Teams. Det er ikke mulig å skrive inn og levere noe via Yrkesnorsk per i dag.
Når du har kjøpt abonnement og fått brukernavn/passord (fra oss) eller levert Feide-skjema til oss (kommunen må også åpne for NoTe AS som leverandør), kan brukerne logge inn her: Logg inn på Yrkesnorsk
Vår erfaring fra voksenopplæringen er at lærere ofte har svært sprikende nivå blant deltakerne i de ulike klassene. Yrkesnorsk er som en velfylt bokhylle eller buffet, der læreren eller veilederen plukker ut det som passer i egen klasse/gruppe. Lærere og veiledere kan bruke siden som et utgangspunkt for ulike temaer, og bruke hele eller deler av innholdet. Det er økende vanskelighetsgrad på temasidene. Yrkesnorsk dekker alle nivåer, fra A1-B2. Hovedtyngden av innholdet er på A2/B1-nivå. Læremidlene kan brukes både individuelt, i grupper og i samlet klasse.
For å få best utbytte av Yrkesnorsk bør deltakerne være på A2 nivå eller høyere. De kan også være fra A1 nivå, men da trenger de mer lærerstøtte for å få nytte av ressursen.
Vi gir ikke prøvetilgang til hele plattformen, men har opprettet en demo som gir en god smakebit på innholdet på plattformen.
Her finner du den:
https://kurs.note.no/course/view.php?id=55
Det er mer presist å si at Yrkesnorsk tidligere var fritt tilgjengelig. Det har aldri vært gratis å utvikle innhold og å vedlikeholde nettsiden teknisk. Yrkesnorsk var fram til juni 2023 offentlig finansiert. Den offentlige finansieringen gjorde det mulig å dele læremidlene åpent. Nå har finansieringen dessverre falt bort, og vi har måttet finne nye løsninger for å holde hjula i gang. Håper dere blir med på reisen videre! Vi håper nå, gjennom en abonnementsløsning, å sikre et økonomisk grunnlag for å drifte og utvikle Yrkesnorsk videre.
Per i dag finnes ikke Yrkesnorsk som en app.
Et tips vi har for å bruke Yrkesnorsk fra iPad, er å først finne Yrkesnorsk i nettleseren, så velge «dele-knappen» på iPaden. Velg så “Legg til på hjemskjermen”. Når dette er gjort, vil deltakerne raskt finne fram/få logget inn.
Dele-symbolet
Vi ønsker først og fremst at Yrkesnorsk skal være et verktøy for å arbeidsrette den ordinære norskundervisningen. Vi legger vekt på ordinnlæring, lytting, muntlig og kulturkoder innen arbeidsliv, men også hverdagslivet.
På sikt ønsker vi også å få på plass en grammatikkdel.
Yrkesnorsk krever forberedelse fra læreren eller veilederen. Vi anbefaler å gå gjennom det aktuelle temaet før undervisningen for å velge de videoen og oppgavene som passer i gruppen/klassen. Vår erfaring er at det er fint å velge ut noe som blir gjennomgått i fellesskap for å sikre at alle har vært gjennom noe av temaet for så å gi deltakerne mulighet til å velge litt på den aktuelle temasiden selv eller i kanskje sammen med en annen i gruppa/klassen. Slik kan også Yrkesnorsk fungere greit i klasser med svært sprikende nivå.
På Yrkesnorsk har vi laget en lærerveiledning som gir flere råd for undervisningen. Inne på temasidene har vi ofte lagt inn en knapp/lenke som er markert med bokstaven «i» for informasjon. Her vil du finne tips om hvordan du kan legge opp undervisningen.
På Yrkesnorsk ønsker vi «å utsette» deltakerne for det som møter dem utenfor klasserommet både når det gjelder kulturkoder og språk/taletempo.
Da vi jobbet som lærere i voksenopplæringen i Skien fikk vi ofte fortvila deltakere tilbake etter svært kort tid i språkpraksis. Tilbakemeldingen var ofte;
«Jeg forstår hva du sier lærer, men jeg forstår ingenting på arbeidsplassen. Jeg må høre mer vanlig norsk.»
Vi håper at videoene og innleste dialoger på Yrkesnorsk kan bidra til at deltakere kan bruke mer tid på å lytte i trygge omgivelser. Videoene og de innleste dialogene kan dessuten sette på pause og spilles om igjen for å få bedre sjanser til å forstå og til å lytte sammen i klassen/gruppa. Samtidig anbefaler vi å bruke tid på å gi deltakerne selvtillit før og i språkpraksis og også å styrke dem til å be kolleger/leder om å si ting om igjen/på annen måte osv.
Yrkesnorsk har tydelig og sakte innlesning i ressurser der enkeltord skal læres.