Om Yrkesnorsk
Yrkesnorsk er et digitalt læremiddel som arbeidsretter norskundervisningen. Yrkesnorsk blir brukt i voksenopplæringer, arbeidsmarkedsbedrifter, videregående skoler og NAV.
– Vi ønsker at flere med norsk som andrespråk skal få en varig tilknytning til arbeidslivet og bidra til fellesskapet, slik mange innvandrere selv ønsker. Vi vet at det å bli en del av det norske arbeidslivet bidrar til god integrering og til god helse for den enkelte.
Lina Vikre Skifjeld i Yrkesnorsk
Yrkesnorsk er en sosial entreprenør som bidrar til økt inkludering i arbeidslivet i Norge. Målet for Yrkesnorsk er å hjelpe både individet og samfunnet med å løse utfordringen med å få flere i arbeid.
Yrkesnorsk hjelper den enkelte innvandrer med å finne seg til rette i arbeidslivet i Norge gjennom å lære om ulike yrker, den viktige småpraten og om kulturkodene. Læringsplattformen gir lærere og veiledere verktøyene de trenger for å arbeidsrette norskundervisningen.
– Yrkesnorsk er et verdifullt supplement til ekstra læring for mine deltakere som er ute i praksis innen helse! Deltakerne setter pris på oppklaring av begreper, og Yrkesnorsk er visuelt forklarende.
Magnus Adolfsen, Tønsberg Læringssenter
Stort behov for arbeidsrettede læremidler
Da Lina Vikre Skifjeld begynte å jobbe i voksenopplæringen i 2016, oppdaget hun raskt et behov for læremidler rettet mot arbeidslivet. Hun begynte å utvikle digitalt innhold for sin egen klasse, og etter hvert ble ideen til Yrkesnorsk.no født. Dette digitale læremidlet viste seg å dekke et behov langt utover Skien, hvor hun underviste, og ble snart brukt av lærere og deltakere over hele landet.
I samarbeid med kollega Stine Hansen Bakkebø, som tidligere jobbet som videojournalist i NRK, ble det produsert en rekke digitale ressurser for nettstedet. Stines bakgrunn bidro til å løfte videoproduksjonen, noe som gjør innholdet mer engasjerende og lett tilgjengelig for voksne elever.
Fra høsten 2019 til sommeren 2022 mottok Yrkesnorsk støtte fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) for å videreutvikle læremidlene, som brukes både i videregående skoler, voksenopplæring, arbeidsmarkedsbedrifter og av NAV.
Skien kommune klarte å holde liv i Yrkesnorsk i ett skoleår etter at prosjektmidlene tok slutt. Kommunene Drangedal, Notodden og Nome var også med på spleiselaget. I tillegg fortsatte Kragerø læringssenter, som også var med i prosjektperioden, å bidra med arbeidstid i Yrkesnorsk for lærer Hanne Bakken Bjørnstad.
Etter hvert så Skien kommune seg nødt til å gi opp prosjektet, da det viste seg vanskelig å etablere et større offentlig spleiselag med mål om å fortsette å dele læremidlene fritt. Lina Vikre Skifjeld og Stine Hansen Bakkebø fikk utfordringen med å finne veien videre for Yrkesnorsk.
En ny løsning for Yrkesnorsk
Etter at den offentlige finansieringen tok slutt, tok Karense Foslien, kjent som «Norsklærer Karense» på YouTube, initiativ til å inngå et samarbeid med Yrkesnorsk. Karense hadde fulgt Yrkesnorsk-prosjektet tett, og deler Linas og Stines engasjement for å hjelpe innvandrere med å få en varig tilknytning til arbeidslivet gjennom norskopplæring. I august 2023 ble hennes firma Norwegian Teaching AS medeier i Yrkesnorsk AS, og sammen jobber de nå for å videreutvikle plattformen.
– Jeg ser lyst på fremtiden til Yrkesnorsk. Her er det mange muligheter for videreutvikling.
Karense Foslien
Yrkesnorsk tilbyr ikke bare språkopplæring, men også faglig kunnskap og sosiale ferdigheter som er essensielle for å lykkes i arbeidslivet. På plattformen møter man ulike yrkesgrupper, og læringsinnholdet gir også kulturell innsikt som er viktig for integrering i det norske samfunnet.
Gjennom en abonnementsløsning og kontinuerlig dialog med lærere og rådgivere, sørger Yrkesnorsk for å skreddersy innholdet til brukernes behov.
– Det dere gjør på Yrkesnorsk, er magisk. Dere gjør en superviktig jobb for integrering og arbeidstilknytning!
Olga Straume, Kvalifiserings- og integreringsenheten, Skien